plunje tas

Plunjezak of Ditty bag

Wat klinkt er nu leuker, plunjezak of ditty bag? 

Met een plunjezak wordt van oudsher een zak bedoeld waarin zeelieden hun spullen (bagage) aan boord namen. Vaak gemaakt van oude scheepszeilen of andere waterdichte materialen zoals canvas met een was laag.

Misschien komt het door het woord zak, dat ik het geen leuke naam vindt voor een tas. De Engelse term Ditty bag klinkt veel leuker, toch?
handgemaakte tassen, plunjezak

Hoe dan ook, ik vind het een leuk model om eens te gaan maken. In mijn vorige post zag je hoe ik een strandtas van zeil gemaakt heb. En, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, ik heb er nu een gemaakt van leer en spijkerbroeken.
spijkertas - plunjezak
En ja, met voering en een ritsvak en open vakken en een sleutelhanger. En een leren draagriem. Dus eigenlijk weer gewoon een complete tas, maar dan in een ander model.
plunjetas-jeanstas

Het is een flinke jongen waar je heel wat in kunt verstouwen, om in de scheepstermen te blijven.

 

spijkertas - plunjezak
Het leer is afkomstig van een oude leren bank. En je kunt wel zeggen en zien, dat deze bank een heel ruig leven achter de rug heeft.

 

plunjetas-jeanstas

Met de leren schouderband kun je hem als over je schouder dragen. Maar de band is ook lang genoeg om hem schuin over te dragen voor handenvrij fietsen bijvoorbeeld.

 

spijkertas - jeanstas

Wil je meer foto’s zien, bekijk dan de video die ik gemaakt heb:.

 

En hij staat te koop in mijn webwinkel: www.upcycled.nl