Circulaire economie

Afgelopen donderdag heb ik in het kader van de circulaire economie een gast les gegeven op een basisschool . 

De school deed mee aan het lesprogramma 7dagencirculair.  En mijn les over het maken van een tas van een oud T-shirt was een van de Bewust produceren lessen van die dag.

De kinderen konden uit verschillende workshops kiezen. Met afval hout een groeitafel maken, e-waste nader bekijken of een tas maken van een T-shirt.

Een oproep op een lokale Facebook pagina in mijn woonplaats Houten leverde een flinke stapel oude T-shirts op, dat was heel fijn. Want hoewel de kinderen gevraagd was om een oud T-shirt mee te nemen waren er heel wat kinderen die dat niet gedaan hadden. Maar dankzij de aardige mensen uit Houten konden we toch aan de slag.

t-shirt tas maken

Het was lastig om in te schatten hoeveel tijd de kinderen er voor nodig zouden hebben. Ik zelf doe er ongeveer een kwartier over. Het bleek moeilijker voor ze dan gedacht. Natuurlijk ook omdat ze geen echte goede scherpe stofschaar hadden, wat het knippen van de T-shirts een stuk tijdrovender maakte.

En natuurlijk waren er ook echte missers, kinderen die bij het afknippen van de mouwen te ver doorknipten en dus geen handvat meer hadden. Kinderen die zo scheef knipten dan ze geen stroken kregen maar allerlei rare vormen. Gelukkig hadden we genoeg T-shirts om hen opnieuw te laten beginnen.

Ik had een pot met oude plastic kralen meegenomen zodat ze de tassen verder konden versieren en die vielen erg in de smaak. Ook had ik wat sjabloontjes van karton geknipt die ze konden gebruiken voor het appliceren. Een paar kinderen hebben die gebruikt, maar voor de meesten was daar geen tijd meer voor.

Heel leuk om de kinderen te kunnen laten zien dat je van een T-shirt wat je niet meer draagt nog iets kunt maken. Ik hoop dat ze die les blijven onthouden en nooit kleding zo maar weg zullen gooien.

tas van een oud t-shirt maken

Hier zie je hoe de kralen gebruikt werden.